Edit

Organizator / Organizzatore: Gradska knjižnica i čitaonica Pula - Biblioteca civica e sala di lettura di Pola

FLIT – projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u RH. Projekt je financiran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia i Pučkog sveučilišta u Trstu. FLIT è un progetto ideato dalla Biblioteca civica e sala di lettura di Pola - Biblioteca centrale per la CNI in Croazia. Il progetto è stato realizzato con il sostegno della Regione Friuli Venezia Giulia e dell'Università popolare di Trieste.

Zahvale / Ringraziamenti:

Zajednica Talijana Pula - Comunità degli Italiani Pola

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu - Istituto Italiano di Cultura di Zagabria

Agencija za odgoj i obrazovanje - Agenzia per l'educazione e la formazione

Damatrà onlus (Udine)

Dante 9-7-9

Ove godine obilježava se 700. godišnjica smrti Dantea Alighierija. Tim povodom Gradska knjižnica i čitaonica Pula osmislila je projekt suradnje sa školskim knjižničarima, a koji financijski podupire Ministarstvo kulture i medija RH. Suradnja narodnih i školskih knjižnica važan je alat u poticanju mladih na čitanje i učenje te edukaciju o knjižničnim uslugama. S obzirom na trenutne epidemiološke mjere te otežano provođenje organiziranih posjeta učenika narodnim knjižnicama, putujuće izložbe i e-sadržaji jedan su od načina koji omogućuju povezivanje narodnih knjižnica i škola.

U središtu ovog projekta književni je velikan Dante Alighieri (1265. – 9. rujna 1321.). Motivi njegovog najznačajnijeg djela i dandanas se javljaju u svim granama umjetnosti i šire, a u ovom projektu tema su edukativne putujuće izložbe te koncept vodiča za informacijsko opismenjivanje mladih.

Razvoj čitalačke publike i informacijske pismenosti važne su odrednice u razvoju zajednice, što je i opći cilj projekta. Uz to, ovim projektom želimo promicati knjižnice kao centre znanja i informiranja, potaknuti i motivirati sudjelovanje mladih u kreativnim procesima te kulturnim i edukativnim aktivnostima, razvoj njihovih vještina za cjeloživotno i samostalno učenje i informiranje, ojačati suradnju knjižničara u županiji, kao i omogućiti samoostvarivanje mladih u zajednici.

Učenici će pod mentorstvom školskih knjižničara koristeći dostupnu literaturu i svoju kreativnost pripremiti materijal za izložbu, a mentori će zabilježiti izazove s kojima su se učenici susretali pri pretraživanju građe, što će se koristiti u izradi e-vodiča za informacijsku pismenost namijenjen njihovom daljnjem školovanju i svakodnevnom informiranju.

Izložba će gostovati u svim školama koje su sudjelovale u projektu. 

Skip to content